A KISKÖREI DUZZASZTÓMŰ


A Tisza-tó bölcsőjének is nevezett erőmű 1968-1973 között épült meg a Tisza középső szakaszán, Kisköre község határában.
A Tisza torkolatától 403,2 km-re, a jobb parton létesített 1,8 km hosszú átvágásban épült létesítményt 1973. május 16-án helyezték üzembe.
A vízlépcső három egybeépített fő létesítménye: a duzzasztómű, a vízerőmű és a hajózsilip. A középen lévő duzzasztómű mellett, a jobb parton helyezkedik el vízerőmű, míg a bal parton a hajózsilip található.

A duzzasztóművön öt darab 24 méter széles nyílás van, melyek mindegyikén olajhidraulikus mozgatású billenőtáblás szegmensek vannak beépítve. Ezek egyenként maximum 11 méteres vízoszlopot bírnak ki. Fő feladatuk a Tisza-tó vízszintjének centiméter pontosságú tartása. Tehát a duzzasztómű nélkül nem lehetne duzzasztani, duzzasztás nélkül pedig nem lenne Tisza-tó.
A Tisza-tó „lelke” tehát a duzzasztómű.

A hallépcső, mely Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója 2014 őszére készült el. 
Feladata, hogy biztosítsa a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között, ahol, különösen nyáron, akár 10 méteres szintkülönbség is lehet. Mivel a Kiskörei Vízlépcső a folyón keresztirányban elhelyezkedő műtárgy, az árvízi helyzetek kivételével a zsilipek zárva vannak, így megakadályozza a halak természetes mozgását a két vízszint között.
1371 méter hosszú, vízesésekkel tarkított hegyi patakra emlékeztető ökológiai halfolyosó. hosszú, 27 lépcsőből álló patakba másodpercenként 1-10 m3 vizet vezetnek be, így a 20 cm-es lépcsőkön a halak mindkét irányba szabadon közlekedhetnek. 

Címünk

3386 Sarud Üdülősor 54.

Elérhetőségek

Email: sarud@csaladinyaralok.hu                  
Telefon: +36 (30) 6368-705